fredag 31 maj 2013

Feedback to feed forward; del 3 av 4. Återkoppling på klassrumsnivå, elevers utvärdering av undervisningen.


Återkoppling på klassrumsnivå, elevers utvärdering av undervisningen.

Veckorna går snabbt och nu står Sofia där, med sina första kurser och sina första elever. Alla eleverna har i enlighet med skolan IT-plan fått en varsin laptop och verkar vara mer glada för datorn än att börja i skolan. Även Sofia har fått en ny dator och laborationssalen är utrustad med både smartboard och projektor. Under veckornas gång har Sofia kommit sina kollegor närmare, de har diskuterat både privatliv och pedagogik. Och Sofia har för första gången på länge fått upp ett gediget intresse för lärande och har börjat RSS-prenumerera på flera bloggar och nyhetssidor inom det utbildningsvetenskapliga fältet. I en blogg läste hon om en lärare som har börjat använda metoderna ”traffic light” och ”exit notes”. Sofia har börjat lyfta blicken och inser att återkoppling inte enbart behöver användas direkt till eleverna utan kan även fungera som en utvärdering av hennes egen undervisning. Hon har bestämt sig för att låta dessa metoder bli ett vardagligt inslag i hennes klassrum.

Återkoppling, som det tidigare har nämnts, behöver inte enbart vara liktydligt med enbart elevcentrerad bedömning utan kan även vara en vidareutveckling för att kritiskt granska sin egen undervisning. Läraren behöver kontinuerligt fråga sig själv följande frågor (Hattie, 2012):

·         ”Vem undervisar jag på ett bra sätt och vem mindre bra?”

·         ”Vad undervisar jag på ett bra sätt och vad mindre bra?”

·         ”Var finns luckorna, var finns styrkorna, var har uppnåtts/ännu inte uppnåtts?”

(Sida 215, Hattie 2012)

Dessa frågor kan ses som ett stöd till läraren för att utvärdera sin undervisning. Läraren kan även använda eleverna i denna process för att få en tydligare bild om vad som fungerar och inte fungerar i klassrummet. I Hatties sammanställning av påverkansfaktorer så får ”elevutvärdering som återkoppling” en effektstorlek på 0,44. Vilket signalerar en påtaglig positiv effekt på lärandet. Rudduck och McIntyre (2007) menar att elevinflytande genom kontinuerlig utvärdering av undervisningen ger mycket positiva effekter på elevernas lärande. Eleverna som har blivit tillfrågade i deras studier uttrycker att de upplever att integrerad utvärdering av undervisningen under tiden den sker ger dem möjlighet att återkoppla till läraren samt ge henne/honom en fingervisning om när det fungerar och inte fungerar. Läraren konsulterar alltså med eleverna om det han/hon gör verkligen hjälper eleverna i lärandeprocessen. Eleverna gav som exempel ett tillfälle där läraren gav eleverna en ”forskningsuppgift”, läraren själv upplevde att det var en bra strategi för eleverna att lära sig mer. Medan eleverna själva mest kände att de kopierade och klistrade in material från nätet, de upplevde inte att de lärde sig särskilt mycket. Vid utvärderingen kunde eleverna framföra sina åsikter och läraren bytte undervisningsstrategi mot en metod som eleverna tyckte fungerade bättre för dem (Rudduck & McIntyre, 2007).

Det finns flera olika typer av strategier/tillvägagångssätt att använda när man ska arbeta med elevutvärdering som återkoppling mot undervisningskvalitet. Vill man ha en återkoppling under tiden lektionen pågår så kan man använda ”traffic light”. Återkoppling kan även ske som en summativ utvärdering av hela lektionen med hjälp av metoden ”Exit notes”

 

”Traffic light” är en direkt utvärderingsmetod där eleverna använder färgerna grönt, orange och rött på exempelvis lappar eller muggar för att signalera till en lärare under lektionen hur väl de förstår innehållet. Signalerar eleven grönt så upplever eleven att han/hon hänger med. Signalerar eleven orange så känner sig han/hon osäker. Signalerar eleven rött så betyder det att eleven helt har tappat bort sig och inte hänger med. Vid valda tillfällen pausar läraren upp lektionen och ber eleverna att med hjälp av de färgade muggarna/papperna tala om hur väl de förstår innehållet i undervisningen. Läraren får direkt information om hur väl eleverna hänger med och om innehållet bör förklaras på ett annat eller djupare sätt (Trafficlighttool, internetkälla 23/5).

”Exit slips” som på vissa ställen även kallas för ”Exit notes” är en metod där läraren ställer en kort fråga till eleverna som på något sätt berör lektionens innehåll när lektionen avslutas. Det kan vara om lektionens innehåll eller en utvärdering av undervisningsmetoden. På en matematiklektion kan exitnotes-frågan vara ”lös följande ekvation: 2x+5=11”. Eleverna löser ekvationen på en post-it lapp och fäster den på dörren innan de går ut (därav namnet exitnotes). Läraren får därmed en snabb överblick över hur många som förstod lektionens kärna och kan inför nästa lektionstillfälle veta om hon ska gå vidare eller stanna upp och fortsätta arbeta med korta ekvationer. Läraren får även information om var i lösningen av ekvationen som eleverna eventuellt brister. Exit notes-frågan kan även syfta mot hur läraren valt att bedriva undervisningen, exempelvis ”Anser du att dagens lektion med genomgång på tavlan och övning i läroboken hjälpte dig att förstå hur man löser en enkel ekvation. Om inte, har du ett förslag på hur man kan göra istället?”. Eleven skriver sitt svar på lappen och fäster den på dörren när han/hon lämnar lektionssalen. Inför nästföljande lektion kan läraren då eventuellt ha planerat om undervisningen mot elevernas önskemål (Let it slip, internetkälla 23/5).

Sofia har precis avslutat sin lektion som har handlat om evolution och på tavlan har hon skrivit upp frågan ”varför är det problematiskt att säga att vi människor härstammar från apor eftersom evolutionen vill det?”. Lektionen har handlat om evolutionens mekanismer och hon vill veta om budskapet om att evolutionen saknar syfte och mål verkligen har satt sig hos eleverna. Hon läser svaren som finns på post-it lapparna och inser att detta behöver de arbetar mer med, på flertalet lappar står det att det ”borde väl inte vara något problem?”.

Dagarna blir veckor och veckorna blir till månader. Det har blivit oktober och regnet piskar mot fönstret till Sofias arbetsrum. Hon huttrar till och drar sin kofta hårdare runt sig. Sofia tycker om det mesta, men det finns en sak hon ogillar; hösten. Hösten är vägen mot det kalla och mörka. Den glöd hon kände i början av terminen har börjat svalna av lite. Hon är inte lika mycket på hugget längre. Det är höstens fel konstaterar hon tyst för sig själv.
 
Nästa del, del 4, kommer att handla om återkoppling på skolnivå. Kollegialt lärande
/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar