torsdag 30 maj 2013

Feedback to feed forward; del 2 av 4. Återkoppling på elev-nivå, formativ bedömning.


Återkoppling på elev-nivå, formativ bedömning

Sofia klickar vidare. Hon tycker att Hatties forskning är intressant men känner sig lite för stressad för att läsa vidare just nu. Hon behöver något mer konkret. Något hon kan briljera med på arbetslagsmötet. Hon vill ha en idé som de andra tycker är så bra att de snabbt låter henne få ta plats i gruppen. Sofia är i sin natur tävlingsinriktad och sådana här situationer är viktig för henne att ”äga”. Sofia ser ett blogginlägg komma upp bland sökträffarna, någon ”barkersthlm” skriver om formativ bedömning av laborationsrapport, detta verkar ju faktiskt användbart. Fast hon känner sig lite osäker, vad innebär formativ bedömning egentligen? Och hur kan det användas på en laborationsrapport.

I konceptet ”bedömning för lärande” används begreppen formativ och summativ bedömning. De olika bedömningsformerna syftar på tidpunkten på när bedömningen ges. Ges bedömningen under processens gång där fokus är på att eleven ska utvecklas och förbättras inom området anses bedömningen vara av formativ karaktär. Ges bedömningen i slutet av ett moment i kursen och tid inte kan ges för förbättring/utveckling anses bedömningen vara av summativ karaktär (Hattie, 2012).

Huvudsyftet med formativ bedömning är att lärandet och utvecklingen av lärandet sätt i fokus. Formativ bedömningen är ett verktyg där elevens prestationer tolkas, bedöms och utvecklas av både läraren såväl som klasskamraterna och av eleven själv. I det formativa bedömningsarbetet används informationen om elevens prestationer för att besluta vad nästa steg i lärandet är och hur detta steg ska genomföras. Formativ bedömning är därmed ett sätt att studera och arbeta med återkoppling. (Black & William, 2012).

Det finns otaliga forskningsresultat som visar att användandet av formativa bedömningstekniker i undervisningen har god påverkan på elevers studieprestationer (Hattie, 2012). I artikeln ”Inside the black box” skriver Black och William (1998) om hur formativ bedömning i rätt utformning framförallt har mycket god påverkan på elever som är lågpresterande, elever som anses normal- och högpresterande gynnas även de av den formativa bedömningstekniken, men inte i samma utsträckning. Kontentan är alltså att användandet av formativ bedömning minskar klyftan mellan låg, normal och högpresterande elever. Men tjusningen är ändå att alla grupper gynnas, effektstorleken sträcker sig från 0,4 till 0,7. Effektstorleken är alltså även för de högpresterande hög nog för att dra slutsatsen att alla eleverna lär sig tack vare undervisningen (Black & William, 1998).

Precis som Hattie (2012) allmänt beskriver återkopplingens process fungerar även den formativa bedömningsprocessen. Lärarna, eleven och elevens klasskamrater behöver fråga sig om ”var är vi nu?”, ”vart ska vi?” och ”hur når vi dit?”. Hur läraren väljer att bereda förutsättningar för att bedömningsarbetet i undervisningen ska bli formativ kan se olika ut. Den ovane läraren kan till en början använda summativa tekniker formativt för att senare (när han/hon blivit lite mer ”varm i kläderna”) mer och mer börja arbeta helhjärtat formativt i sin undervisning, exempelvis kan man bedöma ett summativt prov formativt genom att inte poängsätta och betygssätta enskilda prov utan istället kommentera och ge förbättringsförslag inför nästkommande provtillfällen (Black & William, 2012).

I ett formativt bedömningsarbete arbetar lärarna och eleverna tillsammans med olika tekniker och på olika nivåer (uppgiftsnivå, processnivå och självregleringsnivå). För att det ska vara möjligt att arbeta med dessa nivåer så måste eleven själv vara aktiv i sin inlärning (Hattie, 2012).

Black & William (2012) skriver att för att ett lärande ska kunna ske är självvärdering av sina egna kunskaper essentiellt. Eleven kan alltså bara utveckla sitt lärande om han/hon har insikt om vad han/hon står just nu. Att kritiskt granska sitt eget lärande kan vara svårt och ett sätt att träna denna färdighet är att använda kamratbedömningar. I kamratbedömningar tar eleverna del av varandras arbeten, prov eller uppgifter och agerar varandras lärare. De ger varandra återkoppling och diskuterar innehållet (Black & William, 2012). För att denna diskussion ska kunna vara möjlig måste eleverna redan innan veta vad det är som ska bedömas samt vara överens om vad en bra kvalitet på uppgiften är. Ett sätt att strukturera detta är att arbeta med bedömningsmatriser. I en bedömningsmatris kan uppgiften systematiseras eller delas upp i olika kategorier samt ange olika kvalitetsnivåer för dessa kategorier. Matrisen kan ses som ett stöd i bedömningen och kan antingen konstrueras av läraren själv eller i samråd med eleverna (Skolverket 2011).

Anders reser sig från sin stol och vänder sig om till Sofia. ”Kommer du? Vi ska vara i grupprummet här intill.” Sofia reser sig och följer efter Anders, men viker först inom personalrummet för att hämta en kopp kaffe. Hon tar med sin nya svarta skrivbok (som hon i hemlighet kallar för ”lysande idéer”) och går in i grupprummet. Där sitter redan tre stycken och väntar. Förutom Anders så presenterar de sig som Anna, lärare i biologi, och Stig, fysiklärare. ”Jaha, då väntar vi bara på Ann med” säger Stig. Stig hinner inte avsluta meningen innan dörren slits upp och Ann flåsande slår sig ner i stolen längst ner i hörnan. ”Förlåt” säger hon mellan de flämtande andetagen; ”Det blev lite stressigt i morse”. De andra tittar menande på varandra men säger inget.

”Jaha” säger Anders högtidligt. ”Då var vi här igen. Har ni hunnit titta lite på det där med formativ bedömning?” Alla sitter helt tysta, Sofia ser det som sin chans. Det är ju alltid mycket lättare att briljera utan konkurrens. ”Jooo” säger Sofia med falsk blyghet. ”Jag har faktiskt läst och tänkt lite, vill ni höra?”. Ingen säger något utan tittar mer förvånat på henne. Men alla nickar och Sofia tar det som ett uppmuntrande ja. ”Jag tänkte kanske att vi kunde ha en gemensam struktur för laborationsrapporter, inklusive bedömningsarbetet såklart”. Hennes kollegor har bytt ut den förvånade minen mot uppenbart intresse. Vilket sporrar Sofia till att fortsätta. ”Jag tänkte att vi tillsammans kommer överens om mallen för laborationsrapporter som alla elever ska följa, konstruerar en gemensam bedömningsmatris och tar in självvärdering och kamratbedömning”. Sofia tar en effektfull men eftertänksam paus och frågar sedan ”Vad tycker ni?”. Anders utbrister ”Sofia, det är en alldeles utmärkt idé. Men hur?”. Sofia fortsätter ”Jo jag tänkte så här”

Fem timmar senare sitter de där; Sofia, Ann, Anders, Stig och Anna. De ser trötta men glada ut. ”Gud, vad bra detta blev” säger Ann och ser förnöjt på deras färdigkonstruerade mall och bedömningsmatris. De har dessutom skrivit ner en informell manual om hur självvärderingen och kamratbedömningen ska gå till. De har kommit överens om att eleverna ska skriva sin rapport först, sedan självvärdera den utifrån bedömningsmatrisen och ett gensvarsprotokoll med frågorna ”Detta var bra”, ”Detta behöver förbättras”, ”Det här är mitt tips på hur det ska förbättras”. När eleverna har självvärderat sin laborationsrapport får de möjlighet att revidera den innan de genomför en kamratbedömning. I kamratbedömningen får en klasskamrat läsa rapporten och sedan göra om samma bedömningsarbete som vid självvärderingen. Efter andra revideringen så hamnar rapporten på lärarens skrivbord för slutgiltig bedömning. Sofia är nöjd, hon har styrt sitt första projekt i arbetslaget. Men det hon inte vet är att detta bara är början på en resa som tar henne långt utanför det hon trodde om sin egna möjliga kapacitet.
 
Nästa del, del 3, kommer att handla om återkoppling på klassrumsnivå. Återkoppling från elever till lärare men hjälp av utvärdering.
/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar