fredag 22 mars 2013

Utvärdering som verktyg för en bättre undervisning

Idag är det torsdag och som vanligt är det pluggdag.

Just nu läser jag om forskning kring betyg och bedömning. Har haft fruktansvärt ont i huvudet så själva läsandet gick väl inte sådär superduperbra. Men jag håller hårt i mina pluggdagar, så jag bäddade ner mig i soffan och tittade på föreläsningar via lärarkanalen istället. En föreläsning som gav lite mer är denna:


(del 1, på lärarkanalen finns även del 2 att tillgå)

Professor Astrid Pettersson föreläser om bedömning och hon satte verkligen perspektiv på mycket av det som jag har funderat på kring bedömning som verktyg för lärandet. Dessutom är hon väldigt rolig med sina paralleller :) Framförallt var det två saker som för mig var nytt och användningsbart. Båda sakerna har med utvärdering av min undervisning att göra.

Normalt sett brukar mina elever utvärdera när ett område alternativt hela kursen är avslutad. Men då har ju liksom tåget redan gått, iallafall för dem. Och sen är det ett helt år innan jag är i samma område med en ny elevgrupp och då har man ofta inte utvärderingen klart i minnet. Egentligen är det sunt förnuft med kontinuerlig utvärdering, jag förstår inte hur jag inte har kunnat komma på det själv. Mitt "nya sunda förnuft" säger nu att formativ bedömning inte bara bör göras på elevernas kunskapsutveckling utan även kvaliteten på min undervisning. Astrid presenterade två metoder för att genomföra detta, det ena var "two stars one wish" det andra var "exit notes".

Two stars one wish: Modellen "two stars one wish" betyder kort och gott "säg/skriv två saker som är bra och en sak som kan förbättras". Denna modell kan såklart användas av eleverna i både självvärdering och kamratbedömning men även för att utvärdera ett pågående ämnesområde. Modellen kan även användas under föräldramöten där föräldrarna får skriva ner två saker som de tycker är bra med deras barns skola/utbildning och en sak de tycker/önskar borde förbättras. Denna utvärderingsform tar lite tid men ger mycket information tillbaka.

Exit notes: Exit notes fungerar på samma sätt som "two stars one wish" men går snabbare och lämpar sig bättre för mikroutvärdering såsom utvärdering av en lektion. Eleverna utvärderar med en mening exempelvis om det var något på lektionen som de inte förstått, skriver det på en post-it lapp och sätter den på dörren när han/hon går ut. Därav namnet "exit note". Läraren får snabbt återkoppling om det var något under lektionen som många inte förstått och kan redan till nästa lektion hämta upp och fördjupa det. Istället för att upptäcka bristen när ämnesområdet är avslutat.

Dessa två sätt att få koll på sin undervisning är något jag framöver kommer använda mig av. Så trots huvudvärken så blev det en bra plugg-torsdag, jag har ju lärt mig något som kommer att påverka min undervisningen i stor utsträckning :) Hoppas att ni också blev inspirerade!

/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar