onsdag 16 maj 2012

Återkoppling ala formativ bedömning med hjälp av appen "Matematik A"

Det börjar närma sig nationellt prov i Matematik 1a. Jag har just nu en klass som är pedagogiskt en svår nöt att knäcka. Upplägg som passar på andra klasser fungerar inte alls här och därför har jag under detta läsåret fått tänka om flera gånger. Då kom jag och tänka på en artikel jag läst någonstans som handlade om direkt återkoppling och s.k säkerhetstest inom matematik. Jag filurade lite och kom fram till följande upplägg:

* Dela in kursen i ämnesavsnitt och låt varje avsnitt få ett snabbtest om ca 10 frågor med 1,X,2-karaktär (Ett sådant test fanns i deras lärobok, vilket vi inte använt under kursen).
* Använda appen "Matematik A". I appen finns det inspelade föreläsningar till varje ämnesavsnitt.

Totalt delade jag upp det i 8 test; grundläggande matematik, procent och lån, geometri och enheter, vinklar och trigonometri, ekvationer, funktioner, statistik och sist men inte minst sannolikhetslära. Till varje test hade jag rekommenderande inspelade undervisningsklipp som de först skulle titta på innnan de gjorde testet:

Här är en bild på första testet med rekommenderade klipp till.

Eleverna jobbade enskilt i deras egna takt. Vissa elever behövde titta längre och mer noggrannt på filmerna för vissa ämnesavsnitt medan de kände sig mer säkra på ett annat ämnesavsnitt. Jag poängterade även att det inte gör något om de inte hinner alla 8 test på de avsatta lektionerna, utan att det är bättre att de gör några få lite mer noggrannt.

Här ser ni en elev som arbetar med appen och testet:


Uppföljningen var sedan att jag rättade efterhand och om de svarat fel på någon fråga så fick de "bakläxa" med att lösa en liknande uppgift i deras lärobok lektionen efter. Det lönar sig alltså att följa med i filmerna ordentligt innan man svarar på testbladet.


Bild på rättningsmallen för första testet, i kanten har jag skrivit vilken uppgift eleven ska göra om han/hon svarat fel.

Just för denna klass fungerade denna modell otroligt bra, de jobbade hela lektionerna och tiden bara flög iväg. Men det är inte säkert att det fungerar på de andra klasserna. Och det är ju det som gör läraryrket så spännande och varierande. Vi lärare måste hela tiden tänka om och förbättra. För det som fungerar i ena klassen funkar kanske inte alls i den andra!

/Ida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar