onsdag 27 november 2013

Digitala NO-tips för lärare!

Hej!
I det digitala skollyftet är en av de öppna uppgifterna att vi ska starta upp ett samarbetsprojekt, jag funderade över vad jag skulle kunna tycka vara intressant och landade i att det hade varit väldigt kul att nyttja det utvidgade kollegiet. Jag jobbar på en liten skola och faktiskt ensam om att undervisa i kemi där, dock finns det lärare i andra naturvetenskapliga ämnen... men vi är få.

Jag slängde ut frågan via ett blogginlägg och på twitter vilket har resulterat i en nyuppstartad facebookgrupp kallad Digitala NO-tips för lärare . Tanken från början var att vi skulle samla alla tips på en wikispace men för att göra wikin publik behöver man betala en liten summa, vilket känns sådär eftersom att det finns massa med likvärda verktyg gratis som dessutom har snyggare/bättre layout. I gruppen diskuteras just nu andra alternativ. Under tiden har jag samlat tips i en öppen lärresurs, lärresursen kan vem som helst ta del av men tyvärr verkar det som att bara jag (som startat upp lärresursen) kan lägga in tipsen där. Så den får vara där sålänge....

Är du lärare inom NO så tycker jag absolut att du ska gå med i vår grupp, välkommen!!

/Ida

7 kommentarer:

  1. Hej! Jag är kemi- och biologilärare och tycker att det låter intressant. Kan man ta delta utan att ha Facebook? /Camilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Visst kan du delta utan att ha facebook, dock missar du såklart diskussionerna som förs i gruppen. Just nu lutar det åt att vi går över till mappdelning i google drive. Jag kommer att publicera länken här på bloggen när det är klart...så håll utkik!

      Radera
  2. Hej. Visst kan du kan dela lärresursen med andra.
    Läs här hur du gör
    http://www.learnify.se/inspiration/Hur/Learnifyer/?userKey=Dela-ut-till-medf%C3%B6rfattare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Tack, det hade jag ingen aning om. Men jag vill att min lärresurs ska vara helt öppen. Dvs att vem som helst, utan att ha blivit inbjuden som medförfattare, ska kunna gå in och lägga in sina tips....finns den funktionen?

      Radera
    2. Nej, tyvärr behöver man vara inloggad för att kunna redigera.

      Radera
  3. Hej Ida!
    Har du sett den nya sajten för öppna digitala lärresurser, http://goeasy.geliit.se Här kan du skapa en egen sajt där du kan dela information med andra. Du styr helt själv hur innehållet ska hanteras. Har du frågor, så finns kontaktuppgifter på sidan.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    För ett år sedan ungefär deltog jag tillsammans med en tjej från Portugal i en tävling som gick ut på att skapa widgetar som kan vara till hjälp inom utbildning. Vårt bidrag döptes till "Periodic Table of the Elements and Molecules (PTEM)" och är en digital version av periodiska systemet där man kan få information om olika ämnen och med länkar till Wikipedia. Sådana sidor finns det redan flera av men det vi la till var möjligheten att få information om molekyler. Informationen hämtas från databasen PubChem och man kan söka efter molekyler antingen via namn eller via molekylformel. Då all information i PubChem är på engelska är det molekylens engelska namn som man måste söka på och informationen som visas är därmed också på engelska.

    Efter tävlingen så hamnade den i "byrålådan" då en massa annat kom emellan men jag tänkte nu kolla om det är något som kemilärare (är själv inte kemilärare) kan finna användbart och i så fall vilka förbättringar som kan göras.

    PTEM finns tillgänglig här: http://www.educ.umu.se/~hegeon01/widget_new/

    Hör gärna av er om ni har några synpunkter.

    /Henning

    SvaraRadera