På vår skola är användningen av iPad relativt nytt. Från HT11 har vi gett varje ny elev en iPad som redskap i undervisningen. Har använt appar i största möjliga mån i min undervisning och har därför också funderat på vad det är som gör att en app känns bra till undervisningen alternativt inte så bra. Nu när jag började läsa kursen "Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för 21:a århundradet" så tog tankarna fart på nytt. Inför en inlämningsuppgift valde jag att skriva ett stycke om appar i undervisningen och läste lite på skolverkets hemsida. Där rekommenderas följande länk:
http://kathyschrock.net/pdf/ipad_app_rubric.pdf
Upphovsmannen till bedömningsmatrisen (eller rubric som de kallar den) har på ett översiktligt sätt kategoriserat vad som är viktigt med en app i undervisningen. Tycker den är ok, men den är ju inte anpassad till mina typer av elever och kurser. Dessutom är den engelskspråkig. Så med den som huvudinspiration omarbetade jag en version som passar mig, mina elever och mina kurser. Baserat på såväl rubricen som mina egna erfarenheter om vad som gör en bra app. Här kommer en bild på min matris (observera att det egentligen bara är mina tankar, de är inte förankrade hos någon forskare eller så):
/Ida
Jättebra! Det är precis det här vi behöver för att diskutera vad som är kvalitet och mervärde i skolsammanhang.
SvaraRaderaHej Ida! Mycket bra initiativ! Denna matris ska jag rekommendera för skolans arbete och diskussion kring dessa frågor. Vår skola har inte infört 1-till-1(ännu?), men många elever har smarta telefoner och en del surfplattor används också. Resurserna är tyvärr inte jämnt fördelade. Ett bedömningsschema bör kunna underlätta urvalet av appar att rekommendera för undervisningen.
SvaraRadera