måndag 26 augusti 2013

Lektion atomen (med hjälp av digitala verktyg)

Atomen, dess uppbyggnad och egenskaper är en viktig grogrund för att kunna förstå kemiska processer. Just därför har jag lagt ner mycket krut i min undervisning i att göra den lättförståelig och intressant. Så här har jag med hjälp av digitala verktyg valt att lägga upp undervisningen.

1) Let it flip
Jag vill inte lägga ner dyrbar undervisningstid på att föreläsa om atomen och det periodiska systemet. Min erfarenhet är nämligen att eleverna inte frågar så särskilt mycket, men ändå inte greppat allt. Därför får de i läxa att ta del av dessa två flippafilmer:








2) Diskussioner
När de tittar/har tittat på filmerna ska de ta med sig följande tankar till lektionen:

  • Vad handlar filmen om (ta upp några viktiga punkter)?
  • Vad har du lärt dig?
  •  Var det något som var oklart, isåfall vad?
På lektionstid diskuterar vi filmerna utifrån dessa frågor.

3) Peer instruction

Lektionen fortsätter därefter med hjälp av digitalt responssystem. Jag använder socrative. Ett fantastiskt verktyg som dessutom är gratis. En nyhet är dessutom att man kan lägga till bilder till sina frågor. Upplägget på detta är starkt influerat av peer instruction.

Jag har aktiverat ett quiz (bestående av 10 frågor) i "teacher pace" dvs jag släpper frågorna efterhand eftersom jag vill att vi stannar upp och tillsammans diskuterar svaren.  Första gången ska eleverna svara själva, utan att diskutera med varandra. När alla svarat visar jag upp fördelningen mellan svarsalternativet, eleverna får sedan diskutera med varandra varför de har svarat som de har gjort. Sedan får de frågan en gång till. Och vi ser om utfallet blir annorlunda. Därefter diskuterar vi frågan i helklass.

(Vill ni ta del av quizet så har jag öppnat det för alla. Men ni behöver skapa en konto som lärare för att komma åt det. Mitt quiz om atomen har följande ID SOC-1750717. Söker man på detta nummet så kommer man åt quizet i sin helhet. Observera dock att alla frågor kommer 2 gånger efter varandra. Det är för att jag vill att de först själva ska rösta och sedan rösta om efter att diskuterat frågan med en klasskamrat.)

När quizet är färdigt arbetar eleverna med appen "NOVA elements". Har man inte en iPad så finns även denna sida att rekommendera.

/Ida






         
         







        onsdag 21 augusti 2013

        2 lärare 1 klassrum

        Läraryrket kan många gånger vara ett ensamt yrke. På gott och ont. Det är såklart ur ett perspektiv enklare och mindre omständigt att planera, genomföra och utvärdera lektioner själv. Men om sanningen ska fram så är det lite tråkigare och troligen blir kvaliteten lägre än om man hade fått hjälp av en kollega. Ute i (det andra) arbetslivet är teamwork en mer och mer vanlig arbetsform, men det går fortfarande lite trögare på lärarfronten. Det verkar finnas en prestige att man ska "klara sig själv". Tråkigt tycker jag, förödande också. För min hypotes är att det är sådana resonemang som gör att utvecklingen av läraryrket stannar av.

        Men det finns samtidigt krafter ute i landet för att helt eller delvis anamma 2-lärarsystemet. Eller co-teachning som det benämns när man läser vetenskapliga artiklar om ämnet. 2-lärarsystemet går ut på att man är två lärare i ett och samma klassrum. Har man möjlighet och resurser att vara två lärare i ett klassrum så finns det många vinster visar forskning. Två-lärarsystemet erbjuder möjligheter som inte kan uppnås när man är ensam lärare i ett klassrum, men saken blir ju inte biff bara för att man råkar vara två lärare i klassrummet. Det gäller att förvalta chansen, big time. På denna sida hittade jag exempel på hur formen för två pedagoger i klassrummet kan se ut. Författaren här är mer inne på hur en speciallärare kan användas som resurs i klassrummet. Men jag ser inga översättningsproblem med att detta även skulle kunna vara en annan "vanlig" lärare.

        "Tidigare forskning om samarbete mellan klasslärare och speciallärare/specialpedagoger har i hög grad fokuserat på Co-Teaching. Co-Teaching skildrar olika modeller av samarbete såsom
        • One teach, one observe, en lärare leder undervisningen och den andra läraren observerar eleverna,
        • Station Teaching, stationsundervisning där eleverna arbetar på tre stationer, två lärare ansvarar för varsin station och på den tredje stationen arbetar eleverna själva i grupp,
        • Parallel Teaching, parallellundervisning där klassen delas i två halvor och två lärare undervisar samtidigt,
        • Alternative Teaching, alternativundervisning där den ena läraren arbetar med en större grupp elever och den andra läraren arbetar med en mindre grupp som antingen behöver särskilt stöd eller större utmaningar,
        • Teaming, teamundervisning där två lärare undervisar tillsammans och på lika villkor samt
        • One teach, one assist, undervisning med en lärare och en assisterande lärare där läraren leder undervisningen och den assisterande läraren cirkulerar i klassrummet och hjälper de elever som behöver det (Friend, Cook, Hurley-Chamberlain & Shamberger 2010)."
        Hämtat från: http://www.liu.se/uv/lararrummet/venue/inkluderande-samarbete-i-och-utanfor-klassrummet?l=sv

        Just själva formen för hur man kan utnyttja en extra lärare i klassrummet är viktig att tänka över. Så att inte den extra lärare känner sig överflödig och kanske t.o.m. undanskuffad. De två lärarna som ska samarbeta måste komma överens vilka former som passar dem bäst och eventuellt alternera mellan dessa i relation till lektionens innehåll. De två samarbetande lärarna måste även fundera på vilken eller vilka roller resursläraren ska ha. Exempel på roller är:

      • bollplanket
      • klassrumskollegan
      • klassrumsstöttaren
      • samarbetaren
      • tidsplaneraren
      • utplockaren
      • överblickaren

      • Spännande tycker jag. Och jag hoppas att jag någon gång i mitt yrkesliv får lov att testa och grotta ner mig ett detta arbetssätt!

        /Ida

        fredag 16 augusti 2013

        Feedly ersätter Google reader

        En lite otrevlig överraskning kom över mig när jag startade upp min jobbdator; Google Reader är nerlagd. Jag vet inte hur, men jag hade missat det helt att den skulle läggas ner. Men men tänkte jag; ingen ko på isen... jag klarar mig nog. Jag använder ju främst RSS-läsaren till att slippa lägga ner tid med att besöka bloggar som inte har uppdaterat. Och jag använder enbart RSS för pedagogik/IKT-bloggar. Och bara de riktigt bra, så det är ju inte mer än typ 10 st.

        ....Men blev ganska snabbt irriterad över att lägga tid på onödiga bloggbesök.

        Därför gav jag mig ut på RSS-jakt. Och efter att läst om den ena efter den andra så bestämde jag mig för feedly. Och den funkar ju minst lika bra som Google Reader. Har kanske inte riktigt vant mig än, men den funkar bra. Så för att er som tänker att "jag-är-besviken-för-att-min-google reader-inte-finns-längre" kan pusta ut. Det finns ett fullgott alternativ :)

        /Ida

        torsdag 15 augusti 2013

        Virtuellt lab om Östersjön och marin forskning

        Hej!
        Nu är sommarlovet slut. Denna vecka är det planeringsvecka och till min glädje fick jag lite inspiration levererat i mitt postfack här på jobbet; det finns nu ett virtuellt lab om marin forskning att tillgå på nätet.

        Ansvaret för det virtuella labbet är geologiska institutet på Lunds universitet. På sidan finns det redan nu flera interaktiva lärandemoduler som på olika sätt belyser Östersjöns miljö. Jag har testat runt lite och tycker att det är informativt och absolut användbart i undervisningen. Testa du med, det är ju kul :)

        /Ida