torsdag 29 mars 2012

Material insamlat

Idag hade vi sista lektionen i projektet. Den sista gruppen genomförde sitt föredrag, kompisbedömning och utvärderingen utfördes. Jag har fått väldigt positiva kommentarer från mina elever som säger att de har lärt sig otroligt mycket dessa veckor. I slutet av lektionen höll jag ett litet avslutande samtal med gruppen, spelade in det med och tänkte använda det i presentationen. Även eleverna är spända på slutprodukten och tycker det är kul att jag ska producera en film om deras skolarbete!

Här kommer en bild på hur enkäten för projektet såg ut. Den eleverna fyllde i :

Eleverna fyllde i sina svar, sedan diskuterade vi det i grupp.

Summa summarum - påsklovet är räddat. Det blir projektrapport och redovisningsarbete större delen av veckan. Men jag kommer såklart hinna med så mycket mer med. Blir nog några timmar i sandlådan med min 15-månaders son. Dessutom har jag lovat honom  (min son) att vi ska gå igenom halogonerna nu i påsk. Har nämligen hängt upp ett periodiskt system över hans lekhörna. Det ska börjas i tid ;)


/Ida

fredag 23 mars 2012

iMovie?

Mitt projektarbete börjar lida mot sitt slut. Egentligen skulle det avslutas helt med utvärdering denna veckan, men eftersom en elevgrupp har fått förhinder så ska de hålla sitt föredrag nästa vecka. Därför blir det ju lite försenat.

Jag har skrivit större delen av rapporten, har resultat och diskussion (samt slutklämmen på metod) kvar och har därför i väntan börjat fundera på presentationen. Jag hade tänkt använda appen iMovie som presentationsverktyg. Det är helt klart utanför min bekvämlighetszon, jag har aldrig någonsin förut producerat en film. Men det är ju lite så det ska vara; våga testa och lära sig nytt. Har ett litet problem bara, jag måste på något sätt få över filmerna från datorn till iPaden. Googlade lite och det ska finnas en sladd/adapter till det och därför ska IT-killarna på skolan fixa hem en sådan. Lyckas det så kan ni alltså se framemot en presentation mha iMovie. Spännande :)

fredag 16 mars 2012

CSI-dag och app

Igår var det CSI-dag för Na/Nv på skolan. Jag arbetar ju som kemilärare och till den tjänsten innefattas det även ansvar för det naturvetenskapliga programmet, speciellt profilen CSI. CSI-profilens syfte är att höja intresset för naturvetenskap samt få fler att välja vårt program. Vi hittar på mycket kul, vill du läsa om det kan du gå in på bloggen stenforsacsi.blogg.se.

Igår var det som sagt CSI-dag. För en gång skull var det inte jag som flängde runt och fixade och donade. Det var 3:orna. Detta var nämligen deras projektarbete, att planera ett case och sedan leda 1:orna och 2:orna igenom det. Projektet var stort med flera olika typer av kemiska analyser, matematiska beräkningar, binära koder och skiffernycklar. Men även en hel del tekniska hjälpmedel såsom filmer (vittnesförhör, rättsläkarens utlåtande osv), appar och hantering av skolans egna brottsdatabas (där vi lärare har fått ett alias och en brottsstatistik såsom mord och inbrott). Caset löstes till slut efter cirka 6 timmars jobb. I en del av caset så skulle de beräkna TOD (time of death). 2:orna som läst en hel del matematik (är just nu på Matte D) fick lösa det analogt mha newtons avsvalningslag. 1:orna fick använda appen "Shadow time of death". De skrev in lite olika parametrar och fick därigenom upp en uppskattad tid för när mordet hade skett:

Appens "framsida". Eleverna får ställa in alla parametrar.
Appen räknar ut inom vilket spann som personen antagligen dog.

Eleverna samlade in allt möjligt från blodspår, påsar med vitt pulver till skoavtryck. Efter blodgruppsanalyser, DNA-analys, reagenstester, spektrofotometri, beräkningar osv så kunde de utesluta misstänkta från databasen. Så här databasen ut:
Bild på databasen. Här kan man skriva in saker såsom längd, skostorlek och blodgrupp. Databasen selekterar då ut ett antal misstänkta som passar in på den beskrivningen.

Bild på en misstänkt (Svarta änkan) som i detta fall faktiskt är jag själv. Där man läsa (förutom blodgrupp osv) min brottshistorik samt titta på mina fingeravtryck. Kanske för att matcha dem mot funna fingeravtryck på brottsplatsen


Ja, så här jobbar vi med IKT på stenforsa -CSI :)

Projektarbetet flyter på förresten. Idag ska eleverna spela in sina föredrag och göra självbedömningen. Ska bli spännande!



torsdag 8 mars 2012

Projektarbete lektion 3

Idag har lektion 3  i projektarbetet inletts. Denna lektion testade eleverna sina laborationer som de senare ska visa inför hela klassen när de håller föredraget. Det gjordes hårspray, jästsuspensioner och diskmedelslösningar. Alla experimenten blev bra och mer några små ändringar så är de anpassade till att fungera som ett demoexperiment!

För mig själv går det lite trögt just nu. Jag har mycket med planeringsarbetet. Försöker detaljplanera alla lektioner 3 veckor framöver för att kunna lägga lite mer tid på att börja skriva på projektarbetet. Det ligger inte still, men det går inte lika snabbt framåt som det brukar.

Tjing tjing so long :)

tisdag 6 mars 2012

Bedömningsmatris för en apps värde i undervisningssyfte

På vår skola är användningen av iPad relativt nytt. Från HT11 har vi gett varje ny elev en iPad som redskap i undervisningen. Har använt appar i största möjliga mån i min undervisning och har därför också funderat på vad det är som gör att en app känns bra till undervisningen alternativt inte så bra. Nu när jag började läsa kursen "Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för 21:a århundradet" så tog tankarna fart på nytt. Inför en inlämningsuppgift valde jag att skriva ett stycke om appar i undervisningen och läste lite på skolverkets hemsida. Där rekommenderas följande länk:

http://kathyschrock.net/pdf/ipad_app_rubric.pdf

Upphovsmannen till bedömningsmatrisen (eller rubric som de kallar den) har på ett översiktligt sätt kategoriserat vad som är viktigt med en app i undervisningen. Tycker den är ok, men den är ju inte anpassad till mina typer av elever och kurser. Dessutom är den engelskspråkig. Så med den som huvudinspiration omarbetade jag en version som passar mig, mina elever och mina kurser. Baserat på såväl rubricen som mina egna erfarenheter om vad som gör en bra app. Här kommer en bild på min matris (observera att det egentligen bara är mina tankar, de är inte förankrade hos någon forskare eller så):



/Ida

torsdag 1 mars 2012

Projektarbete inlett

Idag gick startsmällen för projektarbetet, har haft introduktionslektionen med eleverna. Det gick bra. De är taggade och tycker det är spännande att arbeta på ett sätt som de inte är riktigt vana med. Lektionen började med att de fick se filmklippen som jag länkade till i förr förra blogginlägget; den om power point. Under tiden de såg klippen skulle de tänka och reflektera över två saker:

* Vilka tips kommer han med som du kan använda? Vad ska du göra samt undvika när du gör ditt föredrag?
*Hur är han som föreläsare? Vad gör han bra, vad gör han mindre bra?

Efter klippet diskuterade vi frågan gemensamt i klassen. Därefter började vi rangordna uppgiften och vad som ska göras under dessa veckor. Jag sammanställde diskussionerna på whiteborden:


Eleverna tycker uppgiften är spännande även om de samtidigt tycker det är lite läskigt. De ska ju filma och bedöma sig själva och varandra. Dessutom ska de använda facebook i skolsyfte (De har startat upp en grupp där de ska diskutera arbetsgången, vilket också är betygsgrundande).


Diskussionerna har redan börjat komma igång!


Efter att vi lagt upp det i punktform började vi tillsammans att konstruera en bedömningsmatris, de fick ett par minuter på sig att fundera över vad de tyckte var viktigt i bedömningen, därefter sammanställde vi det tillsammans:


Jag renskrev matrisen medan eleverna började faktasöka och leta reda på experiment. Experimentidéer får de från den öppna lärresuresen "Skolkemi"

Imorgon fortsätter arbetet!

Vad spelar egentligen roll för elevens lärande?

Läs gärna följande artikel från sydsvenskan. Intressant tycker jag. Funderade mest på det där med dator, att datorn i sig tillför väldigt lite. Det är viktigt att läraren använder den på rätt sätt, kanske som en förlängd arm till formativt bedömningsarbete?

http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1544524/Vad-lararen-gor-ar-viktigast.html