onsdag 29 februari 2012

Powerpoint - döden eller livet?

Se de här fantastiska klippen om att använda powerpoint som hjälpmedel till presentationer. Man känner igen sig och inser att man ibland faktiskt gör helt fel:


Klippen är uppdelade i två stycken med ca 10 min/st. Inspirerande!

/Ida

måndag 27 februari 2012

Projektarbete inlett

Sådär, nu har jag skickat in min projektidé samt dispostion. Jag tänkte genomföra ett projekt där jag tar hjälp av IKT-verktyg i ett ämnesavsnitt med formativ bedömning. Ska bli spännande och se hur det fungerar. Jag har en tolerant skara elever som tåler att jag testar mina idéer på dem, och tur är väl det :)

tisdag 21 februari 2012

I Projektarbetstankar

Har precis postat inlämning 2b och sitter och filurar på mitt projektarbete. Har en del idéer men är lite osäker på om jag är på rätt spår. Det jag vill undersöka/skriva om är hur man kan använda IKT och digitala verktyg för att underlätta formativ bedömning och undervisning. Det är ju väldigt inne just nu - det formativa. Visserligen har de flesta arbetat lite formativt hela tiden, men det är mycket mer uttalat nu. Det har ju förrän nu varit en dödssynd att göra prov med poängsättning :)

måndag 20 februari 2012

Sprid ditt vetande och dina ideéer

Har kollat igenom kursmaterialet om upphovsrätt och offentlighetslagen. Jössses vilken dålig koll jag har haft, har genom åren gjort konsekvent fel. Visserligen inga stora fel. Men exempelvis om jag använder bilder som jag googlat fram så har jag bara angett platsen jag har tagit bilden ifrån. Jag har däremot inte mailat bildens ägare och frågat om det är ok. Fick ett bra tips att använda sig av. Istället för att klistra in bilden i min PP så kan jag istället klistra in länken där bilden finns. Då kommer jag runt det. För när jag och mina elever läser PP så klickar vi oss till ursprungskällan. Det kommer jag nog använda mig av när jag ska publicera material till större skala. Dock vet jag inte om jag kommer vara lika nitisk om det bara är för mina elever i mindre skala... vet att det är fel. Men jag är för spridande av idéer och vetande. Har absolut inga problem med att dela med mig av mitt material till höger, vänster och alla andra riktningar.

Skapa lärobjekt

Har nu testat på att skapa ett lärobjekt. Riktigt kul! Jag gjorde ett test där "eleverna" ska placera ett antal tal i storleksordning, de måste behärska enkla ekvationer och potensregler. Ser absolut ett användningsområde för detta i min verksamhet. Nu har vi ju inte denna lärplattform, men vi har iPads. Vår IT-kille håller just nu på att samla in idéer och därefter ska vi på skolan börja konstruera appar som är anpassade till våra elever och kurser. Ska bli spännande!

onsdag 15 februari 2012

E-beam

På vår skola har en rad E-beam tavlor installerats, tyvärrr har de bara blivit uppsatta och vi pedagoger har blivit tillsagda att "leka" med dem. Därför anser jag att tavlorna inte kommer till sin fulla rätt. Nu när jag i kursen har börjat läsa in mig lite mer så har jag märkt vilka otroliga möjligheter det finns. Användningsområden som jag inte tänkt på blir möjligt. Så nu har jag bestämt mig för att ge den en ny chans. Efter lovet tänkte jag köra igång ett lite större projekt i Kemi B. Då kommer jag att använda tavlan igen...
Läste förresten en artikel på skolverkets hemsida om det här med att interaktiva tavlor har en lång startsträcka ute i verksamheterna. Marie Leijon (2011) skriver i artiklen om en studie där de flesta lärarna inte har kommit igång med tavlorna ens efter 1,5 år. Tydligen var det bara ett fåtal som använde tavlorna regelbundet.

Synd tycker jag. Men vet samtidigt att jag inte ingår i de där fåtal.... Skärpning även från min sida alltså!

Adobe connect

Till gruppuppgiften om framtidens lärande så använde vår grupp adobe connect. Vilket fantastiskt verktyg! Vi hade innan vårt "möte" gett varandra i läxa att läsa in oss på en av kurslitteraturen och sedan skriva en sammanfattande kort text om det samt printa några egna rader där vi funderade över hur detta kunder kopplas till vår verksamhet. Därefter träffades vi i Adobe Connect. En av gruppdeltagarna har ett rum som hon disponerar på jobbet, så det använde vi.

Det var riktigt bra. Jag klickade på "share my screen" och öppnade sedan ett tomt worddokument. Där började vi klistra in våra texter och sedan tillsammans kunde vi komma överens om vilka ändringar vi ville göra samt lägga till en introduktion och slutkläm. Det var precis som om vi vore i samma rum och tittade på samma skärm för att göra ett grupparbete tillsammans. Men satt en i Pajala och en i Skåne. Geografiskt så var ju väldigt långt ifrån varandra.

Detta är något jag absolut kan tänka mig att använda till mina elever. Jag har inga flexkurser just nu. Men kommer nog snart att ha det eftersom den läraren som håller i flexkurser i kemi på skolan snart går i pension. Och då kommer jag att presentera denna lösningen för skolledningen! Kanske om man har en skriftlig inlämning så kan adobe användas för att eleven ska muntligt redogöra för det den skrivit. Eller kanske för en simpel frågestund?

Möjligheterna är många.

måndag 13 februari 2012

iPad i undervisningen

På vår skola har vi infört iPad till alla elever som börjar på vår skola. Tycker väl inte att det är riktigt bra att vi nu inte delar ut laptops utan istället iPad. För en iPad är ju en surfplatta och inte ett fullgott verktyg för ordbehandling, presentationer och liknande tjänster. Dessutom fungerar inte Flash, vilket gör att mina favoritmatematik-spel inte längre går att använda.

Dock finns det en hel del annat. Finns ju sjukt bra appar. För någon vecka sedan använde jag appen "Titration simulator" i kursen Kemi 1. Eleverna tyckte det var fantastiskt kul, de som annars brukar ogilla lektioner med mycket beräkningar. Men eftersom beräkningarna var upplagda som spel så var det något helt annat.
Vill ni läsa recensionen om appen så besök vår skolas blogg: ipadiskolan.se
Vill ni läsa om hur lektionen var upplagd kan ni besöka naturvetenskapliga programmets blogg: stenforsacsi.blogg.se


IKT-verktyg för mig och mina elever

Har nu gått igenom innehållsdelen i kursen som kallas "IKT". Lite otillfredsställd. Videoinstruktionerna till "Bilda" fungerade inte och inloggningen till second life fungerar inte. Men tror ändå att jag har koll på läget. Har funderat på det där med IKT länge i undervisningen. Jag använder Power-point till typ nästan varje lektion; som ett stöd till mig och ett stöd till eleverna. Inför varje lektion så publicerar jag powerpointen + inskannade föreläsningsanteckningar på vår plattform "First Class". First class är nog det mest omoderna jag vet, särskilt om man jämför med de lärplattformar jag stöter på när jag läser kurser på distans. Visst kan man startar kursrum (ämneskonferenser) där jag lägger upp dokument, veckomål och annan information.

Men det är bara det. Jag ville kunna använda plattformen mer. Kanske konstruera testblad inför ett prov, enkät för utvärderingar av kursmoment och mycket mer. Det är på gång i vår kommun med att vi kanske, kanske ska byta. Hoppas isåfall på en superlösning. Där allt är samlat på ett och samma ställe. De funktioner jag vill ha i en plattform är:

*Frånvaroregistering
Kunna på ett enkelt sätt efter avslutad lektion pricka för frånvaranade elever. En liten knapp för sms till föräldrer hade också varit kanon. Dock kanske det inte hade behövts till varje grupp utan det skulle finnas på framsidan. En överblick över elever med ogiltlig frånvaro på mina kurser under dagen och sen med ett litet knapptryck hade jag kunnat skicka iväg ett sms till samtliga föräldrar med barn som har varit ogiltigt frånvarande.

* Studieomdömen, elevens portfölj (Viktigt att kunna skanna in allt som eleven har gjort under en kurs som grund till bedömning). Tillgängligt för eleven, föräldern, mentorn och undervisande lärare. Gärna någon snygg layout så att man kan organisera under mappar. Bedömningsmatriser ska kunna plockas fram lätt.

* Kursrum där jag kan publicera allt material som tillhör kursen, testblad, enkäter, information och allt annat.

* Mailfunktion. Behåll gärna funktionen från First Class där man kan se vilka som läst mailet, när de läst mailet och om de har öppnat bifogade filer.

*Diskussionsfält. För elever, så att de kan diskutera med varandra. Kanske videokonferens ala adobe connect.

Som det ser ut just nu så har vi två system. Dexter för frånvarorapportering och studieomdömen (liten skrivruta, knappast gynnsamt för formativt bedömningsarbete). Och sen har vi First Class- lärplattform ala 90-talet. Såklart kan man bedriva formativ undervisning ändå, men med rätta digitala verktyg så blir det smidigare och tidsbesparande. Den tiden kan man ju då lägga på att utveckla sin undervisning och andra skolaktviteter.


/Ida

Personliga lärmiljöer

Har läst in mig lite på det där med personliga lärmiljöer. Man kan väl säga att det är en utökad version av lärplattformar där eleven själv tar ännu större ansvar för sitt lärande samt organisera och sorterande. Det informella lärandet tas upp ännu en nivå. Själv är jag lite sådär till det. Jag älskar verkligen lärplattformar. Läraren går in och styr och berättar för eleven vad den ska fokusera på just nu. Blir lärandet för informellt så tappas kanske också fokus, själva kärnan och stabiliteten? Vet inte, bara en tanke. Personliga lärmiljöer används på min arbetsplats men tror ändå att lärplattformar kanske ändå är det bättre alternativet?

fredag 10 februari 2012

Inlämningsuppgift "Hur ser framtidens lärande ut?"

Har precis inlett det första grupparbetet. Vi är tre stycken som tillsammans ska göra en inlämningsuppgift som handlar om hur vi tror att framtidens lärande kommer se ut. Ska bli spännande. Vi har änsålänge bara halvt kommit överens om vad vi ska göra och lite deadlines och så. Krävs lite mer organisation när vi alla tre arbetar och har lektioner under dagarna. Men i eftermiddag ska vi ses i adobeconnect, i varje fall två av oss och organisera upp arbetet lite mer.

/Ida

torsdag 9 februari 2012

Screencast redoxkemi

Sådär, nu har jag även gjort en screencast. Jag använde först tjänsten "Camstudio" men det blev inte så bra. Det hängde sig och det var svårt med inställningarna. Läste därför vidare i kursplattformen om en tjänst som heter screenr. Så där superenkelt som det bara ska vara. Jag loggade in med hjälp av mitt facebookkontot (tack för att jag slipper komma ihåg ännu ett lösenord). Och sen var de bara att köra på. Enklare program får man leta efter. När inspelningen var klar och jag var nöjd så kunde jag med ett enkelt knapptryck skicka den till youtube. Nackdelen var att rubriken blev lite skum. Men det kunde man i efterhand gå in och snygga till. Samt lägga in lämpliga taggar.

Här är den btw:


/Ida

måndag 6 februari 2012

Inlämningsuppgift och pedagogiska tankar

Har precis skickat in min första riktiga inlämningsuppgift. Känns som om man är på väg. Ju mer jag läser och sätter in mig i det här med digital kompetens i klassrummet desto mer hooked blir jag. Fast det är klart, mitt teknikintresse har alltid funnits där. Men jag blir liksom lyrisk över alla möjligheter som finns och som bara funnits där utan att jag vetat om det. Tänk hur mycket bättre min undervisning hade varit från början om jag vetat om detta sedan tidigare...

Förra veckan hade vi en förläsare här på vår skola under vår studiedag- Pär Wohlin. Vilken pedagog alltså. Han var dock inte särskilt intresserad av det här med digital kompetens utan använde pärmar och papper för dokumentation. Han hade dock väldigt mycket bra tankar om bedömning och undervisning. Tillsammans med nyttjande av diverse digitala verktyg kan det bli ett orubbligt vinnande koncept. Jag har mycket att göra :)

Här kommer ett klipp med Pär där han beskriver hur man jobba med s.k Rubrics (eller bedömningsmatriser som vi kallar det) på ett konstruktivt sätt:

fredag 3 februari 2012

Använing av youtube som ett stöd till elever

Igår spelade jag in mitt allra första youtube-klipp. Jag har en vision, det här vill jag spinna vidare på. Klippet ni ska se är när jag förklarar hur man kan utföra en syra/bas-titrering samt beräkningar. Lite nervigt var det. Jag är inte van vid att bli filmad. IT-killen Jimmy hjälpte mig med inspelning och att lägga upp det på youtube. Så håll i hatten för här kommer premiären:

onsdag 1 februari 2012

Mitt allra första wikiinlägg

Hittade inget om redoxtitreringar i svenska wikipedia så därför gjorde jag ett eget. Själva konstruktionen av inlägget var mycket krångligt. Hade det varit ren text hade det nog inte varit något problem. Men nu skulle jag ju skriva kemiska beteckningar vilket innebär en hel del upphöjt och nedsänkt. Orkade därför inte göra det perfekt men kunde ändå leka lite med fet stil, större bokstäver, punkter och annat smått pill.

Nu ska jag iväg och hämta min son på förskola. Men kommer nog logga in lite senare och pilla vidare. Kolla hur man gör för att lägga in bilder osv :)

Vill ni se mitt inlägg så kan ni göra det här:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Redoxtitrering

Nu har jag skaffat twitter

Ska testa på det här med twitter. Har faktiskt inte varit särskilt sugen på det innan. Känns som om det är ett onödigt komplement till facebook. Ska testa det en vecka och sedan ge er en ordentlig utvärdering. Vill ni följa mig så gör ni det här:

https://twitter.com/#!/ida_peters

En värld av nyheter till mig

Kollade precis in avsnittet i kursen som heter RSS. Något som är helt nytt för mig. Jag har ju sett ikonen för RSS många gånger men har faktiskt inte reflekterat över det. Men vilken grej alltså. Jag lägger nog 2 timmar varje kväll att leta igenom mina favortibloggar och favoritsidor på nätet. Ibland finns det uppdateringar, ibland inte. Men genom att använda RSS så går jag bara in på min RSS-hemsida och ser vad som nyligen har blivit uppdaterat. Så nu kan jag säkert lägga en timme varje kväll på att läsa kurslitteratur istället ;)

I kursmaterialet fick man se en film som på ett enkelt sätt förklarar hur RSS fungerar och hur man gör för att börja använda tjänsten. Så check it out:


Visst är det fantastiskt?