torsdag 28 februari 2013

TG for OER

Thank god for open educational resources!

Denna termin läser jag en kurs som heter "lärande, undervisning och bedömning" som ingår i masterprogrammet för utbildningsvetenskap. Nästa gång vi träffas så är det semenarie och föreläsning om bland annat Vygotskys teorier. Han (Vygotsky) är bitvis lite svår och boken "tänkande och språk" är sjukt tråkig. Förra veckan när jag satt och läste i boken så kände jag mig mer uttråkad än inspirerad. Så jag ändrade metod; jag skrev ner de centrala delar som finns representerade i boken och sen gav jag mig ut på googlejakt. Alltså att plugga år 2013 är fantastiskt enkelt. Jag har hittat en uppsjö med videos och sammanfattningar av hans idéer. En sida jag fastnade lite mer för är följande:

http://education-portal.com/academy/lesson/lev-vygotskys-theory-of-cognitive-development.html

På sidan finns (förutom den föreläsning som ni först stöter på) massa med föreläsningar, quiz och annat som kan hjälpa en i ens studier. Så nu streamar jag till min tv (jag har iPad och appletv) och myser mig ner i soffan med en stor kopp te. Bekvämt plugg helt enkelt :)

/Ida

torsdag 14 februari 2013

Klassrumsobservationer och IKT

Något jag har börjat intressera mig av mer och mer är så kallade klassrumsobservationer. Och då menar jag inte det som rektorer ska göra, de är såklart viktiga de med, men mer ur ett "jag är rektor alltså borde jag ha insyn i verksamheten"-perspektiv. Jag menar mer kollegor besöker kollegor, för att sedan ge feedback och diskutera pedagogik.

Det är ju sjukt inne med formativ bedömning där eleverna ska få insikt i sitt lärande. Borde det inte då vara lika naturligt att vi arbetar formativt med vår lärarroll? Visserligen kan och bör varje lärare självbedöma sina pedagogiska insatser. Men för mig faller det sig lite platt om man stannar där. Om jag enbart reflekterar över mina egna insatser så kan jag ju aldrig nå längre än vad jag har möjlighet att ge mig själv. Att lärare besöker lärare blir därför lite som kompisbedömningen. Jag som "får kritiken" får också en annan insyn om hur min undervisning ser ut, ter sig och fungerar. Dessutom kommer jag som kollega få nya infallsvinklar till min undervisning när jag ser hur mina kollegor arbetar. De kanske använder metoder och vetenskapliga infallsvinklar som jag aldrig skulle kunna komma på själv.

Jo, såvisst kan klassrummsbesök höja kvaliteten på lärarollen. Men hur ska vi genomföra detta effektivt? Och hur vet jag att det som kommer fram under "lärare till lärare" är konstruktivt och inte bara bottnar i massa ogrundat tyckande? Det är faktiskt det som har varit en liten bromskloss för mig, det och tiden för att genomföra det - såklart. Igår surfade jag runt och hittade av en slump det här    <-- >

Om ni klickar på hyperlänken så kommer ni till skolinspektionens observationsschema för no-undervisning i åk 1-3. Mjjjaaa tänker ni då kanske. Men om ni skrollar ner i det dokumentet som man kan öppna så finns det något som heter "tvärgående granskning av IT". Här har skolinspektionen satt ihop ett observationsschema för klassrumsbesök där man ska titta på hur IT används i undervisningen.

Detta blir ju synnerligen bra för oss lärare som arbetar på en liten skola. Jag undervisar exempelvis helt själv i kemi på skolan. Det finns ingen kollega som jag kan diskutera kemiundervisningen med och idéutbyta med. Att använda IT i undervisningen är ju inte ämnesspecifikt utan är något varje lärare gör (eller iallafall bör göra) i alla olika skolämnen. Därför tycker jag att diskussion om IT i undervisningen är ett lätt sätt att börja samarbeta mer med kollegor. Själva observationsschemat är väldigt omfattande och därför kanske man inte kan kolla på allt samtidigt. Men i ett arbetslag kanske man kan välja ut några av punkterna som diskussionsunderlag?

Än har vi inte börjat med något sådant här på min skola. Men nu är jag taggad, operation övertalning sätts igång efter lovet :)

/Ida