Nedanstående klipp är en genomgång som handlar om joner och jonföreningar. Jag producerade det för att spara lektionstid. Genomgången är rätt så statisk och hade varit det även på lektionstid. Därför tänkte jag testa att låta eleverna se klippet hemma före lektionen och sedan gör vi en kort återkoppling och därefter en laboration på lektionstid. Hade jag inte publicerat det hade det varit svårt hinna allt, antagligen hade jag priotera bort något. Så detta blir väl i sann flippa klassrummet-anda :)
Mycket nöje!
/Ida
Pedagogik, IKT, digital kompetens, forskning, tips och trendspaning.
torsdag 30 augusti 2012
onsdag 29 augusti 2012
Apptips: Mathtappers
I kursen Matematik 1a håller vi just nu på med procentberäkningar. Appen "Mathtappers Equivalents" passar alldeles ypperligt när man ska träna på omvandlingar mellan procentform, decimalform och bråkform. Det som är så bra är att man själv kan ställa in och efterhand göra det svårare och svårare. Just på min lektion skulle de arbeta med appen med följande inställningar;
1) Procentform --> decimalform (50%=0,5), svårighetsnivå medium
2) Procentform --> bråkform (50%=1/2), svårighetsnivå medium
3) Procentform-->decimalform-->bråkform (50%=0,5=1/2), svårighetsnivå easy.
Eleverna fick inte gå vidare till nästa nivå förrän de hade en "accuracy" dvs noggrannhet på över 80%. Helst skulle de även klara varje steg på under 2 minuter. Appen är upplagt som en spel där de ska matcha ekvivalenserna genom att "tappa" på dem. Så här ser det ut:
1) Procentform --> decimalform (50%=0,5), svårighetsnivå medium
2) Procentform --> bråkform (50%=1/2), svårighetsnivå medium
3) Procentform-->decimalform-->bråkform (50%=0,5=1/2), svårighetsnivå easy.
Eleverna fick inte gå vidare till nästa nivå förrän de hade en "accuracy" dvs noggrannhet på över 80%. Helst skulle de även klara varje steg på under 2 minuter. Appen är upplagt som en spel där de ska matcha ekvivalenserna genom att "tappa" på dem. Så här ser det ut:
En fördel är att appen är lätt att arbeta med och att det finns olika inställningar, detta medför en stor variation. I bilden ovan visualiseras det dessutom med hjälp av en tallinje. Men genom att svepa fingret över tallinjen kan man istället välja en visualisationsmodell som antingen är en cirkel eller smårutor. Mathtappers har inte bara denna appen utan det finns fler. De andra apparna kan du läsa om här
I matrisen har jag utvärderat appens utbildningsvärde. Överlag ligger appen på en hög nivå. Dock kunde appen vara bättre på att förklara och ge bättre feedback. Kanske en film som reder ut begreppen som eleverna kan titta på?
/Ida
torsdag 23 augusti 2012
Det ska vara lätt att hitta rätt! Om sökteknik
Har precis gjort inlämningsuppgiften som handlar om sökteknik i kursen "digital kompetens och lärande II". Inlämningsuppgiften gick ut på att skriva en checklista för vad man bör tänka på när man söker på nätet. Som en hjälp till kollegor och elever.
I kursen "Kemi 2" som jag undervisar i tänkte jag ha en lektion sökteknik och källkritk med mina elever. De är nu i startgroparna för ett större ämnesavsnitt i biokemi där de ska besvara en frågeställning som lyder enligt följande:
I kursen "Kemi 2" som jag undervisar i tänkte jag ha en lektion sökteknik och källkritk med mina elever. De är nu i startgroparna för ett större ämnesavsnitt i biokemi där de ska besvara en frågeställning som lyder enligt följande:
"Charlotte Kalla äter en rejäl frukost. Därefter ger hon sig ut på ett
långt morgonpass. De första 15 minuterna går trögt, därefter kör hon på med en
jämn fart i två timmar innan hon är tvungen att sänka tempot. Varför går det
trögt de första 15 minuterna? Varför saktar hon in efter 2 timmar?”
Eleverna ska alltså besvara fågeställningen med hjälp av den fakta som finns om biokemi och människokroppens anatomi och fysologi (projektet samkörs med kursen biologi 2). Självklart blir läroboken begränsande, eleverna behöver mer. Och det är där sökteknik över internet kommer in. Lektionen jag tänkte hålla har som mål att eleverna ska hitta bra, pedagogiska animationer på nätet. Som hjälper dem att förstå de otroligt avancerade processerna som sker i kroppen. Denna lathund tänkte jag har som inledning på lektionen:
Sökteknik
När du ska söka information finns det flera vägar att gå. Du
kan gå till biblioteket och fråga en bibliotekarie, men vanligare idag är att
man ”googlar”. Google är en sökmotor och är en av de absolut populäraste i sitt
slag. Lathunden/Checklistan nedan behandlar enbart google som sökmotor men det
finns fler såsom; Yahoo, altavista och bing. Det kan vara en idé om du inte
känner dig tillfredsställd med de resultat du får på google att testa någon av
de andra sökmotorerna. Sökmotorerna
grundas på sökstatistik och därför kan sökresultaten skiljas något åt.
Lathund för en lyckad
sökning:
·
Tänk igenom, vad vill du veta?
Det första du måste göra är att tänka
igenom vilken typ av information du är intresserad av. Sökmotorer fungerar som
allra bäst när du gör specifika sökningar.
·
Skriv ner nyckelord och begrepp inom ditt område.
Dessa ord är sedan dina sökord. Skriv orden
i sökfältet och skumma igenom din träfflista. Fick du tag på rätt sorts
information?
·
Är du inte nöjd? Bör du tänka om och använda
helt andra ord? Alternativt sök istället på synonymer, vanliga förkortningar
och akronymer.
·
För många träffar?
Försök snäva in din sökning. Förekommer det
ord i din sökning som du inte är intresserad av? Ex: Jag vill veta mer om
vattnets fryspunkt. I sökträffarna står det även om etanols fryspunkt. Då kan
man sätta ett minustecken framför det ordet man vill utesluta ur sökträffarna,
-etanol. Du kan även tänka igenom om det
finns fler nyckelord att använda/byta ut.
·
För få träffar?
De träffar du får är för få och innehåller
inte det du är ute efter. Försök bredda din sökning genom att skriva OR (med
stora bokstäver) mellan dina sökord. Exempelvis vatten OR fryspunkt. Det kan
även vara en idé att söka på annat språk. Exempelvis water och freezingpoint
(använd google translate om du är osäker på översättningen).
·
Reflektera
Har du fått svar på din fråga? Vad har du
lärt dig med din sökteknik? Vilken fälla ska du undvika att trilla i nästa
gång?
Slutligen, här kommer lite länktips på bra sidor om sökteknik:
·
Följande länk är till en webbpublicerad bok som
är en handledning i lyckad sökteknik: (http://v.calameo.com/2.0/cviewer.swf?bkcode=000194461ce231a7ecae6&langid=en)
·
Följande länk är till Googles egna tips om hur
man gör en lyckad sökning: (http://www.google.com/intl/sv_ALL/insidesearch/)
/Ida
tisdag 21 augusti 2012
Apptips: "Nova Elements"
För någon dag sedan snubblade jag över en mycket snygg, innehållsrik och användbar app: Nova Elements. Appen kan användas i undervisningen inom naturvetenskapliga ämnen, framförallt inom kemi. Precis som det låter på namnet så handlar appen om det periodiska systemet, men med en liten twist. Det periodiska systemet är interaktivt och klickar man på något av grundämnena så kan man läsa lite mer om just det grundämnet (förutom vanlig information såsom atomnummer, atommassa, kemisk beteckning, fullständigt namn och gruppens namn). Man kan även "bygga" grundämnet och på så sätt tränas i hur antalet protoner, neutroner och elektroner förhåller sig för just det grundämnet.
Framsidan på appen. Det finns tre kategorier; Interaktivt periodiskt system, spel där man ska bygga molekyler från grunden och en filmkanal. Tyvärr fungerar inte filmkanalen, det har något med rättigheter att göra. Men de andra två fungerar kanonbra!
Det interaktiva periodiska systemet. Det är bara att leka och lära.
Spelet där man ska bygga molekyler som exempelvis finns i en kaffemugg. Kul!
Här ska jag bygga Guanin, en av kvävebaserna i en DNA-molekyl. Från början måste jag bygga grundämnena från början med; med protoner, neutroner och elektroner.
Detta är en app som jag tveklöst kommer att använda i undervisningen, antangligen som en standard. Här har jag bedömt appens undervisningsvärde, men vill ändå poängtera att man mest använder appen som ett verktyg i undervisningen:
/Ida
måndag 20 augusti 2012
Matematik med IKT
Vårterminen 12 blev en termin jag länge kommer att minnas, inte minst för att det var då jag av slump började studera IKT i undervisningen. Med ryggsäcken packad är jag därför redo att använda mig av alla dessa kunskaper.
Nytt för denna termin är att jag tillsammans med mina kollegor har byggt om hela matematikundervisningen; den blir modernare, mer flexibel och framförallt mer anpassad till dagens elever. Jag har fått IKT-ansvaret i gruppen och kommer därför ha ansvar för de lektioner där iPaden och digitala verktyg finns med. Utöver IKT-lektionerna har jag även startat upp en blogg, en matematikblogg. Till för våra elever. På denna blogg läggs det upp inspelade undervisningsekevenser, information och roliga matematiktips. Allt för att göra matematiken lite roligare och mer lättförståelig. Vår ambition är att bloggen ska innehålla inspelade undervisningssekvenser som vi själva har gjort, men insåg sedan att det blir för tungt just nu. Därför använder jag det som finns ute på nätet istället. För där finns mycket bra!
Här kommer länken: sfmatte
Vi använder wordpress eftersom den ger många möjligheter till snygg och bra design. Gillar framförallt menyraden vilket bidrar till att sidan blir lite mer "hemsideaktig".
Sådärja...HT12 igång. Nu kör vi!
/Ida
Nytt för denna termin är att jag tillsammans med mina kollegor har byggt om hela matematikundervisningen; den blir modernare, mer flexibel och framförallt mer anpassad till dagens elever. Jag har fått IKT-ansvaret i gruppen och kommer därför ha ansvar för de lektioner där iPaden och digitala verktyg finns med. Utöver IKT-lektionerna har jag även startat upp en blogg, en matematikblogg. Till för våra elever. På denna blogg läggs det upp inspelade undervisningsekevenser, information och roliga matematiktips. Allt för att göra matematiken lite roligare och mer lättförståelig. Vår ambition är att bloggen ska innehålla inspelade undervisningssekvenser som vi själva har gjort, men insåg sedan att det blir för tungt just nu. Därför använder jag det som finns ute på nätet istället. För där finns mycket bra!
Här kommer länken: sfmatte
Vi använder wordpress eftersom den ger många möjligheter till snygg och bra design. Gillar framförallt menyraden vilket bidrar till att sidan blir lite mer "hemsideaktig".
Sådärja...HT12 igång. Nu kör vi!
/Ida
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)